Foredrag: Tirsdag den 21. november: Warszawapagten og angrebet på Danmark.

Foredragsholder: Peer Henrik Hansen, Leder af Koldkrigsmuseet Langelandsfort.

Hvordan ville det egentlig have påvirket Danmark, hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig til en regulær krig med soldater, kampvogne og bomber? Det kan være svært at svare på, men en af Danmarks førende koldkrigshistorikere, Peer Henrik Hansen, gør alligevel et forsøg. Vi ved, at Danmark var af stor betydning for østblokken og medlemmerne af Warszawapagten på grund af vores geografiske placering, og at det danske område med stor sandsynlighed ville blive inddraget i en ny krig på et ret tidligt tidspunkt. Men det store spørgsmål er hvordan og hvor tidligt. Foredraget tager udgangspunkt i de militære krigsplaner, som et igangværende forskningsprojekt om Danmark og Polen under Den Kolde Krig har været med til at afdække. For det var netop Polens ansvar at forberede og planlægge Warszawapagtens angreb og besættelse af Danmark – hvis Den Kolde Krig havde udviklet sig og var blevet varm.

Peer Henrik Hansen (f.1972) er ph.d. i koldkrigs- og efterretningshistorie og har siden 1998 beskæftiget sig indgående med den kolde krig.

Til daglig er han leder af Langelands Museum og Koldkrigsmuseum Langelandsfort og publicerer løbende om den kolde krig. Han har blandt andet været medforfatter til koldkrigsudredningen fra DIIS, til Kulturstyrelsens bog om den kolde krigs anlæg i Danmark og har selv udgivet en række bøger og artikler om den kolde krig, heriblandt Cubakrisen 1962 og Berlin. Hans bog fra 2011 “Second to none – US intelligence in northern Europe 1943-1946” blev indstillet og shortlistet til den internationale pris “Intelligence Book of the year 2012”.