Hitlers tyske flygtninge i Danmark

 

Hitlers tyske flygtninge i Danmark 

 Filmforevisning og podiumsdiskussion 

Historie Haderslev indbyder i samarbejde med Haderslev arkiv- og museumsforening til et særligt arrangement i Kosmorama i Haderslev. 

Tid og sted:  

Mandag d. 18.03.2024 kl. 19.00- 21.00 i Kosmorama Haderslev, Jomfrustien 34. 

Pris og tilmelding: 

Arrangementet koster 50kr.

Tilmelding: arkiv@haderslev.dk (Oplys venligst navn og antal billetter ved tilmelding)

Sidste frist for billetkøb er fredag d. 01.03.24 kl. 10 

I de sidste måneder af 2. verdenskrig kom omkring 200.000 tyske flygtninge til Danmark  som følge af krigens udvikling mod øst. Mange af disse flygtninge måtte efterlade alt og  endte derfor i Danmark med meget få personlige ejendele. Blandt disse flygtninge var  også et større antal børn. Tiden i Danmark kom for nogle til at vare i flere år, og de sidste tyske flygtninge forlod først Danmark i 1949. Flygtningene blev efterhånden samlet  i større flygtningelejre, hvoraf lejren ved Oksbøl var den største med et indbyggertal på  omkring 30.000, hvilket svarede til en større dansk provinsby. Opholdet i Danmark var  ikke altid let og lokalbefolkningen var ofte ikke venligt stemt over for disse flygtninge, der  var et synligt bevis på fem års nazistisk besættelse. 

Arrangementet giver et indblik i de tyske flygtninges forhold i Danmark. Dette sker  gennem visningen af dokumentarfilmen ”Hitlers tyske flygtninge i Danmark”.  

Dokumentaren beskriver fire flygtningebørns historie, flugten fra hjemmet, opholdet  i Danmark, og hvilken indvirkning flygtningetilværelsen har haft på deres resterende  liv. I forlængelse af filmvisningen vil en podiumsdiskussion mellem dokumentarfilmens instruktør, Jacob Andersen, historiker John V. Jensen fra Vardemuseerne  og Jörg Baden, tidligere tysk flygtningebarn i Danmark, finde sted. Her vil flere af aspekterne fra dokumentaren blive uddybet. 

En særlig lokal krølle på historien er, at Jörg Baden i første omgang endte med at bo  Lille Anslet nord for Haderslev, da han sammen med sin familie ankom til Danmark.  Kort efter ankomsten til Danmark fik Jörg Baden difteri og blev i den forbindelse  behandlet på Haderslev Bys sygehus. 

Dokumentaren varer 1 time og er på dansk, mens den efterfølgende podiumsdiskussion vil foregå delvist på tysk.